Mudre izreke i citati

O mudrim izrekama i citatima

Mudre izreke, citati ili poslovice su izjave pisane u formi jedne ili nekoliko rečenica koje sažimaju nečije životno iskustvo ili određenu životnu situaciju.


Izreke su često u prenesenom značenju, npr.: "Dati čovjeku ribu znači nahraniti ga za jedan dan. Naučiti čovjeka da lovi ribu, nahranili ste ga za cijeli život". Ovaj citat tako govori o tome da je važnije čovjeka podučiti nego li mu sve pružiti na gotovo, jer jednom kada nekoga podučite tada on više nije ovisan o vama. Ova poslovica se npr. može odnositi na roditelje koji sve pružaju na gotovo svojoj djeci te ih na taj način zapravo hendikepiraju za život.


Sad kada malo bolje razumijemo smisao poučnih mudrih izreka i poslovica, potražite u našoj arhivi najbolje mudre izreke i citate koje su izrekli neki od najvećih umova čovječanstva. Uvažavajući tako njihovo iskustvo i pronicljivost možete obogatiti svoj život i bolje se snaći u nekim od klasičnih životnih situacija.

CitatLippmann

Kada svi misle isto, znači da nitko ne misli dovoljno.

CitatGeorge Burns

Znate da ste ostarjeli kad se sagnete da zavežete cipelu, a onda razmišljate što biste još mogli napraviti dok ste tamo dolje.

Citat

Vrijeme je presporo za one koji čekaju, prebrzo za one koji se boje, predugo za one koji tuguju, prekratko za one koji se raduju, ali za ljubav, vrijeme je vječnost.

CitatTukidid

Biti siromašan nije sramota, ali je sramota ništa ne poduzeti da se takvo stanje promijeni.

Citat

Skromnost je vrlina mudrih.

Citat

Ne postoje pogrešni, postoje samo različiti izbori.

Citat

Tko živi u dobru, a traži bolje, neka se ne žali kad ga snađe gore.

CitatAlbert Schweitzer

Sreća je dobro zdravlje i slabo pamćenje.

CitatGeorge Bernard Shaw

Demokracija je proces koji nam garantira da se nama neće vladati bolje nego što to zaslužujemo.

Citat

Cinik je čovjek koji svemu zna cijenu, a ničemu vrijednost.