Mudre izreke i citati

O mudrim izrekama i citatima

Mudre izreke, citati ili poslovice su izjave pisane u formi jedne ili nekoliko rečenica koje sažimaju nečije životno iskustvo ili određenu životnu situaciju.


Izreke su često u prenesenom značenju, npr.: "Dati čovjeku ribu znači nahraniti ga za jedan dan. Naučiti čovjeka da lovi ribu, nahranili ste ga za cijeli život". Ovaj citat tako govori o tome da je važnije čovjeka podučiti nego li mu sve pružiti na gotovo, jer jednom kada nekoga podučite tada on više nije ovisan o vama. Ova poslovica se npr. može odnositi na roditelje koji sve pružaju na gotovo svojoj djeci te ih na taj način zapravo hendikepiraju za život.


Sad kada malo bolje razumijemo smisao poučnih mudrih izreka i poslovica, potražite u našoj arhivi najbolje mudre izreke i citate koje su izrekli neki od najvećih umova čovječanstva. Uvažavajući tako njihovo iskustvo i pronicljivost možete obogatiti svoj život i bolje se snaći u nekim od klasičnih životnih situacija.

Citat

Novac ne kupuje sreću, ali čini siromaštvo podnošljivijim.

Citat

Ne možemo prihvatiti druge onakve kakvi jesu ako prije toga nismo prihvatili sebe onakvi kakvi jesmo.

Citat

Najbolje uložen novac je onaj koji vam netko ukrade. Za njega dobivate mudrost i iskustvo.

Citat

Svi su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti.

Citat

Ako želiš uočiti koliko si se približio, moraš se udaljiti.

Citat

Ako nekoga mrzi mnogo ljudi, to mora da je dobar čovjek.

CitatFrancis Bacon

Nada je dobar doručak, ali loša večera.

Citat

Sve će proći.. Ali, kakva je to utjeha? Proći će i radost, proći će i ljubav, proći će i život. Zar je nada u tome da sve prođe?

Citat

Nije sramota pasti, sramota je ne dići se.

Citat

Ljudi kažu da postoji mudrost glave i mudrost srca.