Mudre izreke i citati

O mudrim izrekama i citatima

Mudre izreke, citati ili poslovice su izjave pisane u formi jedne ili nekoliko rečenica koje sažimaju nečije životno iskustvo ili određenu životnu situaciju.


Izreke su često u prenesenom značenju, npr.: "Dati čovjeku ribu znači nahraniti ga za jedan dan. Naučiti čovjeka da lovi ribu, nahranili ste ga za cijeli život". Ovaj citat tako govori o tome da je važnije čovjeka podučiti nego li mu sve pružiti na gotovo, jer jednom kada nekoga podučite tada on više nije ovisan o vama. Ova poslovica se npr. može odnositi na roditelje koji sve pružaju na gotovo svojoj djeci te ih na taj način zapravo hendikepiraju za život.


Sad kada malo bolje razumijemo smisao poučnih mudrih izreka i poslovica, potražite u našoj arhivi najbolje mudre izreke i citate koje su izrekli neki od najvećih umova čovječanstva. Uvažavajući tako njihovo iskustvo i pronicljivost možete obogatiti svoj život i bolje se snaći u nekim od klasičnih životnih situacija.

Citat

Put do pakla često je popločan dobrim namjerama.

Citat

Ljubav je spontana i žudi za izrazom radosti, ljepoti pa i u suzama. Ne gubi se u prošlosti i ne teži prema sutrašnjici. Ljubav je sada!

Citat

Učini nešto za domovinu – emigriraj.

Citat

Nikad ne mogu da kažem onoliko mudrosti, koliko mogu da prešutim gluposti!

Citat

Stvarnost je iluzija uzrokovana nedostatkom alkohola.

CitatAlec Bourne

It is possible to store the mind with a million facts and still be entirely uneducated.

CitatTukidid

Biti siromašan nije sramota, ali je sramota ništa ne poduzeti da se takvo stanje promijeni.

CitatDouglas Malloch

Good timber does not grow with ease; the stronger the wind, the stronger the trees.

Citat

Koliko netko daje, toliko i prima; koliko prima, toliko je sretan; koliko je sretan, toliko je vjeran.

Citat

Ne govori sve što znaš, ne čini sve što možeš, ne vjeruj svemu što čuješ, ne daj sve što imaš, ne želi sve što nemaš, samo voli onoga tko tebe voli.